EDUSKUNTAVAALIT 2023
ÄÄNESTÄ MINUA numerolla 73

Sydämellä ja kokemuksella – Arvojen pohjalta.

Kokemus yhteisten asioiden hoitamisesta:
Kuopion kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2005 alkaen,
Pohjois-Savon maakuntavaltuuston jäsen vuodesta 2017 alkaen,
Pohjois-Savon hyvinvointialuevaltuuston jäsen vuodesta 2022 alkaen.

 

KAUPUNGINVALTUUTETTUNA 2005-2025

Kokemuksella. Osaamisella. Yhteistyöllä.

Olen Kristillisdemokraattien (KD) edustajana Kuopion kaupunginvaltuustossa. Meillä on kaksi valtuustopaikkaa 2021-2025 ja kaupunginhallituksen paikka 2023-2025.

Isänä ja ukkina haluan turvata lasten ja nuorten tulevaisuuden tasa-arvoisten koulutus- ja opiskelumahdollisuuksien kautta. Korkeakouluopinnoissa (Itä-Suomen Yliopisto ja Savonia Ammattikorkeakoulu) on tehtävä entistä laajemmin yhteistyötä paikallisten yritysten ja julkisen sektorin kanssa.

Lääkärinä ja pastorina tunnen elämän monimuotoisuuden. Olen valmis kuuntelemaan, auttamaan ja kulkemaan rinnalla. Lapsiperheiden ja vanhusten tukeminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista.

Kaupunginvaltuutettuna näen Kuopion liikenteellisen kehittämisen ensiarvoisen tärkeänä työpaikkojen säilymisen, saavutettavuuden ja elinkelpoisuuden turvaamiseksi. Haluan edistää kaupunkimme yhtenäisyyttä ja oikeudenmukaisuutta sekä rakentaa kaupunkiamme yhteisellä työllä perustuslakimme mukaisten perusarvojen pohjalle.

Lataa pressikuva

 

LYHYT HENKILÖHISTORIA

Synnyin Vaasassa ekonomi”“isän ja lastentarhanopettaja”“äidin 2/4 lapseksi ruotsinkieliseen perheeseen. Kävin kouluni Vaasassa ja kirjoitin ylioppilaaksi Vasa Svenska Lyceumista 1973. Opiskelin ensin Ã…bo Akademissa ja sittemmin Oulun yliopistossa, josta valmistuin lääkäriksi 1985. Varusmiespalveluni suoritin 1980-81. Valmistuin lähetystyöntekijäksi 3-vuotisesta raamattukoulusta Helsingissä 1980 ja syksyllä 1977 opiskelin USA:ssa. Suoritin pastoritutkinnon USA:ssa 1995.

Solmin avioliiton 1979. Vaimoni Riitta on KM, rehtori. Meillä on kolme lasta ja kaksi lastenlasta. Lapsenlapsemme pitävät meidät nuorina ja virkeinä.

Olen toiminut lääkärinä pääasiassa työterveyshuollossa, ensin Oulussa ja vuodesta 1987 Siilinjärvellä ja Kuopiossa, josta pisimmän ajan KYSin työterveyslääkärinä vuoteen 1999 asti. Vuonna 1994 minut valittiin vuoden lääkäriksi Itä-Suomessa. Vuosina 2000-2008 toimin kouluttajalääkärinä ja luennoitsijana liikkuen eri puolilla Suomea.

Vuonna 2009 palasin takaisin potilastyöhön työterveyslääkärin tehtäviin. Työskentelin kolme vuotta Kajaanissa ja vuosina 2012-2017 toimin työterveys- ja yleislääkärinä Terveystalossa Kuopiossa asemapaikkana Bioteknia. Loppuvuodesta 2017 jäin pois työterveyslääkärin työstäni voidakseni paremmin keskittyä Kulmakivi-seurakunnan pastorin tehtäviin. Tätä tehtävää olen hoitanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1993, lukuun ottamatta lukuvuotta 1998-1999, jolloin toimin vierailevana opettajana Keski-Euroopan Teologisessa Akatemiassa Budapestissa.

kdKuopion kaupunginvaltuutettuna olen toiminut vuodesta 2005 ja KD-valtuustoryhmän puheenjohtajana vuodesta 2006. Luottamustoimista olen ollut mukana mm. rakennuslautakunnan varapuheenjohtajana, Kallaveden Työterveys Liikelaitoksen johtokunnan jäsenä, arviointitoimikunnan ja maakuntavaltuuston jäsenä. Kuopion kasvaessa olin Karttulan, Nilsiän ja Maaningan kuntaliitosten poliittisen ohjausryhmän jäsenä sekä Kuopio-Maaninka ja Kuopio-Juankoski yhdistymishallitusten jäsenenä.

Valtuustoaloitteeni korvaavan työn käyttöönotosta Kuopion kaupungin työpaikoissa on otettu käyttöön kuluvan vaalikauden aikana.

Liikunta on minulle tärkeää. Teini-ikäisenä voitin Vaasan mestaruuden purjehduksessa, olen harrastanut uintia, yleisurheilua ja pelannut koripalloa III-sarjatasolla. Vuonna 2006 juoksin elämäni ensimmäisen ½-maratonin ikääni nähden varsin kelpo aikaan 2:02. Rentoudun edelleen liikkumalla säännöllisesti.

Äidinkieleni ohella puhun erinomaisesti myös suomea ja englantia, tyydyttävästi saksaa ja hieman unkaria.

Olin perustajajäsenenä Radio Dein taajuudella kuullussa ohjelmassa ”Hyvää Iltaa Kuopiosta” (Kuopio 106,1 MHz). Ohjelma alkoi 3/2002 ja sitä jatkettiin aina vuoteen 2010 asti. Tällä hetkellä en tee radiotyötä.

 

© 2024 Björn Cederberg, 73 - Sydämellä ja kokemuksella - Arvojen pohjalta