LYHYT HENKILÖKUVA

Olen vaikeista lähtökohdista Vaasasta lääkäriksi ponnistanut suomalainen mies. Olen tottunut kovaan työntekoon päämäärien saavuttamiseksi. Elämäni perustana ja ytimessä on kristillinen elämänkatsomus ja kristilliset arvot, kuten rehellisyys, lähimmäisenrakkaus ja toisten kunnioittaminen.

Olen aviomies 40 vuoden kokemuksella, kolmen aikuisen lapsen isä ja kahden ihanan lapsenlapsen moffa. Olen sotaveteraanin neljästä lapsesta toiseksi vanhin. Olen Kuopion kaupunginvaltuutettu vuodesta 2005, KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja vuodesta 2007, varakansanedustaja 2015-2019 ja maakuntavaltuutettu 2017-.

Olen Kuopiossa toimivan, Kulmakivi-nimisen kansainvälisen kristillisen seurakunnan pastori vuodesta 1993. Tähän tehtävään minulla on erikseen koulutus. Harrastan liikuntaa ja urheilua eri muodoissa ja intohimoni ovat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvät kysymykset.

 

EDUSKUNTAVAALIT 2019

Mukana rakentamassa. Kestävältä pohjalta.

Olen Kristillisdemokraattien (KD) ehdokkaana Savo-Karjalan vaalipiirissä. Eduskuntavaaleissa 2015 sain KD:n ehdokkaista toiseksi eniten ääniä Sari Essayahin jälkeen, joten vaalikaudella 2015-2019 olen toiminut varakansanedustajana. Tämä velvoittaa lähtemään uudelleen ehdolle. Tavoittelemme nyt kahta kansanedustajan paikkaa. Sinun tuellasi voimme saavuttaa tavoitteemme.

Isänä ja ukkina haluan turvata lasten ja nuorten tulevaisuuden tasa-arvoisten koulutus- ja opiskelumahdollisuuksien kautta. Jokaiselle ikäluokalle on tavoitteena vähintään toisen asteen koulutus. Korkeakouluopinnoissa on tehtävä entistä laajemmin yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin kanssa.

Lääkärinä ja pastorina tunnen elämän monimuotoisuuden. Olen valmis kuuntelemaan, auttamaan ja kulkemaan rinnalla. Lapsiperheiden ja vanhusten tukeminen on yhteiskunnan kokonaisedun mukaista.

Kaupunginvaltuutettuna näen Savo-Karjalan liikenteellisen kehittämisen ensiarvoisen tärkeänä työpaikkojen säilymisen, alueellisen saavutettavuuden ja maakuntien elinkelpoisuuden turvaamiseksi.

Tulevana kansanedustajana haluan edistää kansallista yhtenäisyyttä ja oikeudenmukaisuutta sekä rakentaa maatamme yhteisellä työllä perustuslakimme mukaisten perusarvojen pohjalle.

Lataa pressikuva

 

LYHYT HENKILÖHISTORIA

Synnyin Vaasassa ekonomi–isän ja lastentarhanopettaja–äidin 2/4 lapseksi ruotsinkieliseen perheeseen. Kävin kouluni Vaasassa ja kirjoitin ylioppilaaksi Vasa Svenska Lyceumista 1973. Opiskelin ensin Åbo Akademissa ja myöhemmin Oulun yliopistossa, josta valmistuin lääkäriksi 1985. Varusmiespalveluni suoritin 1980-81. Valmistuin lähetystyöntekijäksi 3-vuotisesta raamattukoulusta Helsingissä 1980 ja syksyllä 1977 opiskelin USA:ssa. Suoritin pastoritutkinnon USA:ssa 1995. Tällä hetkellä hoidan Kuopion Kulmakivi-seurakunnan pastorin tehtäviä.

Solmin avioliiton 1979. Vaimoni Riitta on KM, rehtori. Meillä on kolme lasta ja kaksi lastenlasta. Lapsenlapsemme pitävät meidät nuorina ja virkeinä.

Olen toiminut lääkärinä pääasiassa työterveyshuollossa, ensin Oulussa ja vuodesta 1987 Siilinjärvellä ja Kuopiossa, josta pisimmän ajan KYSin työterveyslääkärinä vuoteen 1999 asti. Vuonna 1994 minut valittiin vuoden lääkäriksi Itä-Suomessa. Vuodesta 2000 olen toiminut kouluttajana ja luennoitsijana liikkuen laajasti Helsingin ja Oulun välillä kouluttaen työttömiä ja vajaakuntoisia.

Vuonna 2009 palasin takaisin potilastyöhön työterveyslääkärin tehtäviin. Työskentelin kolme vuotta Kajaanissa ja vuosina 2012-2017 toimin työterveys- ja yleislääkärinä Terveystalossa Kuopiossa asemapaikkana Bioteknia. Loppuvuodesta 2017 jäin pois lääkärintyöstäni voidakseni paremmin keskittyä Kulmakivi-seurakunnan pastorin tehtäviin. Tätä tehtävää olen hoitanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1993, lukuun ottamatta lukuvuotta 1998-1999, jolloin toimin vierailevana opettajana Keski-Euroopan Teologisessa Akatemiassa Budapestissa.

kdKuopion kaupunginvaltuutettuna olen toiminut vuodesta 2005 ja samalla minut valittiin valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtajaksi. Valtuustokaudella 2009-2012 jatkoin edelleen valtuustoryhmän puheenjohtajana, olin Kallaveden Työterveys Liikelaitoksen johtokunnan jäsen, arviointitoimikunnan ja maakuntavaltuuston jäsen. Tämän lisäksi olen ollut Karttulan, Nilsiän ja Maaningan kuntaliitosten poliittisen ohjausryhmän jäsen. Valtuustokaudella 2013-2017 tehtäväni valtuustoryhmän puheenjohtajana on jatkunut. Maaningan Kuopioon yhdistymiseen saakka (1.1.2015) olin Kuopio-Maaninka yhdistymishallituksen jäsen sekä jatkan edelleen Kuopio-Juankoski yhdistymishallituksen jäsenenä.
Kuluvalla valtuustokaudella (1.6.2017 alkaen) olen tehnyt valtuustoaloitteen korvaavan työn käyttöönotosta Kuopion kaupungin organisaatioissa. Asiaa on valmisteltu ja malli on pian valmis käyttöönotettavaksi.

Liikunta on minulle tärkeää. Teini-ikäisenä voitin Vaasan mestaruuden purjehduksessa, olen harrastanut uintia, yleisurheilua ja pelannut koripalloa III-sarjatasolla. Nykyisin rentoudun liikkumalla ja 2.9.2006 juoksin elämäni ensimmäisen ½-maratonin ikääni nähden varsin kelpo aikaan 2:02. Nykyisellään säännöllinen kuntosaliharjoittelu on osa viikko-ohjelmaani.

Äidinkieleni ohella puhun erinomaisesti myös suomea ja englantia, tyydyttävästi saksaa ja hieman unkaria. Lukuvuonna 1998-1999 olin vierailevana opettajana Keski-Euroopan Teologisessa Akatemiassa Budapestissa.

Olin perustajajäsenenä mukana Radio Dein taajuudella kuultavassa ohjelmassa ”Hyvää Iltaa Kuopiosta” (Kuopio 106,1 MHz). Ohjelma alkoi 3/2002 ja sitä jatkettiin aina vuoteen 2010 asti. Tällä hetkellä en tee radiotyötä.

 

© 2020 Björn Cederberg - Kokemuksella. Yhteistyöllä. Välittämisellä.